Judith Oller Badenas | jollerb@ub.edu
Doctora en Psicologia per la Universitat de Girona i, des de setembre de 2015, professora lectora al Departament Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Ha treballat sobre l'ensenyament i aprenentatge de segones llengües en contextos multilingües per part de l'alumnat immigrant a Catalunya, i en programes d'empoderament i recuperació de llengües minoritàries en l'àmbit de l'alfabetització de dones adultes procedents de minories ètniques i culturals. Els seus interessos actuals se centren en l'estudi de les estratègies de personalització de l'aprenentatge escolar i el seu ús per fomentar el desenvolupament d'aprenents competents dins el marc de l'escola inclusiva, les experiències subjectives d'aprenentatge dels alumnes derivades de la participació en aquestes activitats, i l'estudi de les continuïtats i discontinuïtats educatives entre els aprenentatges que es realitzen dins i fora de l'escola en el marc de la nova ecologia de l'aprenentatge.
Últimes publicacions:
Teresa Mauri Majós | teresamauri@ub.edu
Doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona i Mestra. Catedràtica d'Escola Universitària del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Ha investigat, impulsat i codirigit treballs sobre el desenvolupament del currículum escolar, l'anàlisi dels processos d'interacció en situacions educatives, l'avaluació dels aprenentatges escolars i sobre la innovació, la docència i avaluació en Educació Superior i de manera específica en el Pràcticum de Mestre. La seva investigació actual se centra en dos grans àmbits. El primer vinculat a l'estudi de la formació i desenvolupament del coneixement pràctic dels mestres basat en l'anàlisi de la reflexió col·laborativa entre mestres en contextos professionals i entre tutors i estudiants de mestres en el Pràcticum. Aquest estudi es focalitza específicament en conèixer: (i) la naturalesa de reflexió col·laborativa sobre situacions de la pràctica focalitzada en la identificació i desenvolupament de cert tipus de representació; (Ii) les formes d'influència i ajuda formativa dels tutors en el procés de reflexió per a la construcció del coneixement pràctic i la seva relació amb el coneixement acadèmic. (Iii) la col·laboració entre tutors de l'escola i de la universitat en el pràcticum per a la construcció del coneixement pràctic i la seva avaluació. El segon relatiu a l'avaluació i feedback formatius en Educació superior. Coordina al DIPE la línia d'investigació: Activitat conjunta, coneixement i aprenentatge en comunitats professionals: professors i estudiants que aprenen junts i comunitats educatives en desenvolupament.
Últimes publicacions:
Ana Ginesta Fontserè | aginesta@ub.edu
Doctora en Psicologia, llicenciada en Pedagogia. Diplomada en Magisteri i Màster en Psicologia de l'Educació. Professora associada del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva tasca docent i investigadora en l'àrea de Psicologia de l'Educació i en el Pràcticum en els Graus d'Educació Infantil i Primària. Ha participat en projectes d'innovació, de recerca sobre innovació docent i de recerca centrats en l'avaluació i el feedback a l'Educació Superior i en les ajudes educatives a la construcció del coneixement pràctic dels mestres i el paper de la reflexió en aquest procés constructiu.
La seva investigació actual està centrada en l'anàlisi de formes d'interacció dialògica i influència formativa mútua entre mestres en situacions de planificació de l'activitat docent en contextos de pràctica professional. També en l'estudi de la col·laboració entre escola i universitat per promoure i avaluar la construcció del coneixement pràctic en el Pràcticum.
Últimes publicacions:
Iris Merino Rubio | imerino@ub.edu
Doctora en Psicologia, graduada en Educación Primaria i titulada en el Màster Interuniversitari de Psicologia de l'Educació, per la Universitat de Barcelona. Ha estat investigadora en formació del programa d'ajudes per a la formació del professorat universitari del Ministeri d'Educació, Cultura i Deporto del Govern d'Espanya i es professora associada en el departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Els seus interessos actuals se centren en la personalització de l'aprenentatge i la connexió d'experiències d'aprenentatge dins i fora de l'escola.
Últimes publicacions:
César Coll Salvador | ccoll@ub.edu
Coordinador
Doctor en Psicologia i catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Ha impulsat i dirigit recerques i treballs sobre les aplicacions i implicacions pedagògiques de la teoria genètica, l'orientació i la intervenció psicopedagògica, el disseny i desenvolupament del currículum escolar, l'anàlisi dels processos d'interacció en situacions educatives i l'avaluació dels aprenentatges escolars. Ha participat activament en diversos projectes i processos de reforma i innovació educativa a Espanya i altres països llatinoamericans, especialment en el que concerneix als aspectes curriculars i psicopedagògics. Els seus interessos actuals tenen com a focus l'anàlisi de les pràctiques educatives, el discurs educatiu, l'impacte de les TIC a l'educació, l'articulació dels escenaris d'aprenentatge formal i informal i la personalització de l'aprenentatge escolar..
Últimes publicacions:
Javier Onrubia Goñi | javier.onrubia@ub.edu
Javier Onrubia és doctor en Psicologia i profesor titular del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l’Educació de la Universidad de Barcelona. Ha estat vinculat a les diverses activitats de GRINTIE des de la formació del Grup. Els seu interès investigador s’ha centrat en l’estudi, des d’una perspectiva constructivista d’orientació sociocultural, dels processos de influència educativa, és a dir, l’estudi de cóm algunes persones ajuden a d’altres a aprendre en el marc de l’activitat conjunta i a través de la mediació del discursos. En els darrers anys, aquest focus s’ha concretat en l’anàlisi d’aquests processos en tres tipus de situacions: situacions d’aprenentatge col·laboratiu mediat por ordenador, situacions d’assessorament entre psicòlegs educatius y mestres o professors, i situacions de reflexió sobre la pràctica en què participen estudiants en pràctiques y els seus tutors. Ha dut a terme també una tasca continuada d’innovació docent universitària en relació amb les temàtiques investigades, y és membre del Grup d’Innovació Docent en Psicologia de l’Educació (GIDPE) des de la seva creació. També ha desenvolupat nombroses activitats de formació permanent del professorat no universitari i de professionals de la intervenció psicopedagògica.
Últimes publicacions:
Anna Engel Rocamora | anna.engel@ub.edu
Doctora en Psicologia i professora agregada al Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Els seus interessos actuals se centren en temàtiques relacionades amb els usos de les tecnologies digitals de la informació i de la comunicació per a la innovació i millora dels processos d'ensenyament i d'aprenentatge com la configuració d'entorns personals d'aprenentatge o els processos de construcció de coneixement en entorns col·laboratius, i la personalització de l'aprenentatge escolar.
Últimes publicacions:
Antonio Membrive Ruiz | amembrive@ub.edu
Investigador predoctoral
Graduat en Psicologia per la Universitat de Barcelona i titulat amb el Màster Interuniversitari de Psicologia de l'Educació. És investigador predoctoral del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona en el marc del programa d'ajudes per a la contractació de personal investigador novell (FI) de la Generalitat de Catalunya. Desenvolupa la tesi en el Doctorat Interuniversitari de Psicologia de l'Educació, centrada en la connexió entre experiències d'aprenentatge de nens i joves a través de diferents contextos. Els seus interessos de recerca es relacionen amb les trajectòries individuals d'aprenentatge, els processos d'atribució de sentit i les estratègies de personalització de l'aprenentatge escolar.
Últimes publicacions:
Mariana Largo Sierra | marianalargo@gmail.com
Llicenciada en Psicologia per la Universidad del Valle (Colòmbia) i titulada en el Màster Interuniveristari de Psicologia de l'Educació, és doctoranda del programa Doctorat Interuniveristari de Psicologia de l'Educació i està desenvolupant la tesi "Los discursos sobre el aprendizaje y ser aprendiz en la construcción de la identidad de aprendiz" sota la direcció del Dr. César Coll i la Dra. Leili Falsafi. Actualment és investigadora en formació en el marc de les ajudes del Pla Estatal d’R +D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern d’Espanya.
Últimes publicacions:
Ana Remesal Ortiz | aremesal@ub.edu
Llicenciada en Psicopedagogia i Doctora en Psicologia amb Menció Europea per la Universitat de Barcelona. El 2006 obté el premi de doctorat de la facultat de psicologia d’aquesta universitat. Formadora de mestres d’educació primària i professors de educació secundària, en formació inicial i contínua. Els seus interessos d’investigació abasten els àmbits d’e-learning, avaluació educativa i concepcions del professorat i alumnat, particularment en l’àrea curricular de matemàtiques. Ha realitzat estades a diverses universitats extrangeres i manté col·laboracions internacionals regulars. Actualment és professora col·laboradora permanent al Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l’Educació, a la Universitat de Barcelona.
Últimes publicacions:
Rosa Maria Colomina Álvarez | rosacolomina@ub.edu
Doctora en Psicologia i professora titular de Psicologia de l'Educació del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Ha participat en els projectes de recerca del grup sobre l'estudi dels mecanismes d'influència educativa en situacions d'interacció entre adult i nen en el context familiar i entre professor i alumnes en situacions formals d'ensenyament i aprenentatge. El seu treball s'ha centrat en temàtiques relatives a l'anàlisi de l'activitat conjunta i del discurs, en l'avaluació dels aprenentatges dels alumnes, en l'estudi de la influència de les TIC en la construcció del coneixement en situacions educatives. En l'actualitat, la seva investigació se centra en l'estudi dels processos de reflexió sobre situacions de la pràctica docent per a la millora de la formació de professorat.
Últimes publicacions:
Maria José Rochera Villach | mjrochera@ub.edu
Doctora en Psicologia i professora titular del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Ha participat en investigacions i treballs sobre els processos d'interacció en situacions educatives, l'impacte de les TIC en l'educació, l'avaluació dels aprenentatges, i el disseny i desenvolupament del currículum. Els seus interessos actuals s'orienten cap a l'estudi l'avaluació i el feedback formatiu, i els processos d'atribució de sentit i les estratègies de personalització de l'aprenentatge escolar.
Últimes publicacions:
Leili Falsafi | leili.falsafi@gmail.com
Llicenciada en Psicologia i Doctora en Psicologia. Els seus interessos actuals se centren en la connexió entre aprenentatge i el desenvolupament d’identitats en general i la identitat d’aprenent en particular. Consultora educativa.
Últimes publicacions: